Atatürk Üniversitesi’nde Artırılmış Gerçeklik ile Eğitimde Yeni Dönem

Atatürk Üniversitesi’nde Artırılmış Gerçeklik ile Eğitimde Yeni Dönem

Adsiz-Video-2-2048x1152

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde Artırılmış Gerçeklik ile Eğitimin Sınırları Yeniden Çiziliyor.
Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi doktora öğrencisi Bünyamin İspir’in yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK 1002 projesi kapsamında geliştirilen oyun tabanlı artırılmış gerçeklik (AG) etkinlikleri, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerine uygulanmaya başlandı. Proje ile öğrencilerin Fen Bilimleri dersinde kutu oyunları yardımıyla hedeflenen konuları öğrenmesi ve aynı zamanda yeni nesil teknolojilerden olan artırılmış gerçeklik ile tanışarak teknolojik becerilerini geliştirmesi amaçlanıyor. 

Proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilere hem eğlenceli hem de etkileşimli bir öğrenme deneyimi sunuyor. Görsel ve işitsel unsurlarla zenginleştirilen oyunlar, öğrencilerin duyularını harekete geçirirken, birlikte öğrenme ve iş birliği yapma imkânı sağlıyor. Öğrencilerin oyunlara gösterdiği ilgi ve merak, onların motivasyonunu artırarak öğrenme süreçlerini destekliyor.

21. Yüzyıl Becerileri Ölçülecek 
Proje, 1 danışman, 1 araştırmacı ve 3 bursiyerle birlikte 12 ay boyunca sürdürülecek. Uygulama sonunda öğrencilerin artırılmış gerçeklik etkinliklerindeki başarıları, 21. yüzyıl becerileri ve bilişsel yük seviyeleri değerlendirilecek. Ayrıca, sınıf öğretmenlerinin ve deney grubu öğrencilerinin geri bildirimleri alınarak oyun tabanlı artırılmış gerçeklik etkinliklerinin eksik noktaları belirlenecek ve proje daha sürdürülebilir hale getirilecek.

Eğitimde Teknoloji Kullanımına Vurgu
Proje yürütücüsü Bünyamin İspir, çağdaş eğitime uyum sağlamak için artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin kullanımının önemini vurguladı. Fen Bilimleri dersinin soyut bir içeriğe sahip olduğunu belirten İspir, bu içeriklerin teknoloji yardımıyla somut hale getirilmesinin öğrenme sürecini kolaylaştırdığını ifade etti. İspir, öğrencilerin okul dışında da öğrenme süreçlerine katkı sağlayan bu etkinliklerin tablet veya telefon gibi mobil cihazlarla deneyimlenebildiğini ve bu sayede eğitim süreçlerinin daha da zenginleştiğini dile getirdi.

Projenin Geleceği 
Oyun tabanlı artırılmış gerçeklik etkinliklerinin, 2024-2025 güz dönemi boyunca ilkokul dördüncü sınıf öğrencileriyle devam edeceği açıklandı. Proje tamamlandıktan sonra, isteyen öğretmen ve okulların kullanımına sunulmak üzere artırılmış gerçeklik kutularının çoğaltılması da planlanıyor.

İspir, projenin kitapçık hazırlık sürecinde destek veren Prof. Dr. Ali Yıldız ve Prof. Dr. Sevda Küçük’e teşekkür etti. Ayrıca, projede yer alan Atatürk Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencileri Elif Akınarslan, Rosim Sadun ve Merve Katkak’ın, oyunların tasarım ve çoğaltılmasında gösterdikleri özverili çalışmalarına da vurgu yaparak, kendilerine şükranlarını sundu.

Kaynak:  https://www.erzurumgastesi.com/erzurum-ataturk-universitesinde-artirilmis-gerceklik-ile-egitimin-sinirlari-yeniden-ciziliyor/